Langstraat 1915

De Langstraat in Geldrop werd ooit het “Sneivelstrutje” (Jeneverstraatje) genoemd en dat zegt alles over het drankgebruik. In 1863 kwam de eerste echte textielfabriek in de Langstraat; De Stoommachinaal Linnenweverij', in de volksmond 'Het Machinaal'. In 1940 nam Jansen de Wit's kousenfabriek te Schijndel (JéDéWé ofwel De Sok) de gebouwen over. Nu is de Langstraat een gezellige winkelstraat.

"Coffie en Jenever verslinden veel tijd en geld"

De Langstraat werd ooit het "Sneivelstrutje” genoemd. Hier vloeide de Jenever (“Zenevel”) rijkelijk want in tegenstelling tot bier zat er op jenever minder belasting. De minder bedeelde Geldroppenaren dronken in de Langstraat eerder een glas jenever van de plaatselijke stokerijen dan een potje bier van Bierbrouwerij Cambrinus uit de Molenstraat.

1863 - De eerste echte textielfabriek

De Stoommachinaal linnenweverij  in de Langstraat was de eerste echte textielfabriek. In andere bedrijven met stoommachines, gebruikten men de energie alleen voor een deel van het productieproces, zoals spinnen.

1940 - Jansen de Wit - ‘JéDéWé’ of ‘De Sok’ - de garenspinnerij van de kousenfabriek

De Koninklijke Kousen- en Sokkenfabriek vindt zijn oorsprong in Tongelre (Eindhoven). Oprichter Martinus Jansen startte daar in 1840 een kleine machinale kousenbreierij, die in Schijndel tot grote bloei komt.

In 1940 werden de leegstaande gebouwen van Vissers en Eijckens in de Langstraat aangekocht door de N.V. Jansen de Wit's kousenfabriek te Schijndel.In dat jaar had de spinnerij  150 arbeiders.Na de oorlog ruim 200. In 1985 ging de fabriek failliet.

  • Verleden verweven in heden - Langstraat

    Herenwoning in eclectische bouwtrant - bouwjaar 1870

  • Verleden verweven in heden - Langstraat

    Tegenwoordig is het Restaurant Jade er gevestigd.

  • Verleden verweven in heden - Langstraat

    In 1850 richtte Geldropse fabikanten de St. Vincentiusvereniging in de Langstraat op. De eerste president van deze vereniging was fabrikant Adriaan van den Heuvel. De Vincentianen bevorderen het schoolgaan van arme kinderen en bestreden de armoede door werkverschaffing. 

  • Verleden verweven in heden - Langstraat

    In het pand is nu de Jeugdhulp gevestigd.