Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

Verleden (ver)weven in heden

De rode draad voor de inrichting van Geldrop Centrum

Graag vertellen wij je hier het verhaal ‘Verleden (ver)weven in heden’; de rode draad die leidend zal zijn voor de keuzes en de samenhang in de uitvoering van alle projecten waarmee het centrum van Geldrop de komende jaren wordt opgeknapt.  De deelprojecten vragen echter om samenhang, een ‘rode draad’. Uitgangspunt is een kwalitatief goed centrum. Veel wordt ondervangen met het beeldkwaliteitplan en de reclamenota. Ook de gevelsubsidie draagt daar aan bij. Maar het bindende tussen deze deelprojecten ontbreekt nog. Daarom een apart document over de ‘rode draad’ voor het centrum van Geldrop, om te inspireren bij de ontwikkelingen die eraan zitten te komen. 

In februari 2016 hebben we de Langstraat opnieuw ingericht. Dit was de eerste stap naar een uniek centrum waar jij je vertrouwd voelt en waar jij graag anderen ontmoet. Zoals op het horecaplein waar het verleden is verweven in het heden. 

Cultureel Centrum Hofdael</br/>Het begon met een open plek in het centrum van onze toch zo verstedelijkte Geldrop. We noemden deze plek centrum oost, maar al snel werd het Hofdael.

Cultureel Centrum Hofdael
Het begon met een open plek in het centrum van onze toch zo verstedelijkte Geldrop. We noemden deze plek centrum oost, maar al snel werd het Hofdael.

Enkele fabriekspanden en fabrikeurswoningen zijn bewaard gebleven en in het Geldropse straatbeeld nog goed zichtbaar. Ook straatnamen verwijzen naar het textielverleden. 

Weliswaar gaat de geschiedenis van Geldrop veel verder terug en is deze bepalend voor het stratenpatroon geweest, maar door de textielnijverheid kreeg Geldrop naam van betekenis.

Dit textielverleden heeft ruimtelijk zijn weerslag gehad. Ondanks dat in het verleden veel is gesloopt, is de textielhistorie niet vergeten. Het Weverijmuseum houdt het verleden levend. 

Het straatbeeld bij De Bleek, met het heringerichte plein en behoud van de gevels is een mooi voorbeeld, waarbij met respect voor het verleden het gebied herontwikkeld is.

Het textielverleden is dus verankerd in ons dorp. Waarom dit niet nog meer verankeren en uitnutten in ons centrum? Vanuit de zone van de Kleine Dommel (dit water was ook belangrijk in het textielverleden) is reeds vernieuwing ingezet: Hofdael en het horecaplein. 

Deze vernieuwing moet verder opgepakt worden en uitgespreid worden over ons hele centrum. De opgave voor het centrum is dan ook het verhaal, de plekken en de manier van inrichten meer met elkaar te verweven. Dit is de manier om onderscheid te maken ten opzichte van andere centra in de regio. Het centrum van Geldrop krijgt (meer) karakter, dat duidelijk herkenbaar en zichtbaar is in het straatbeeld. Een centrum, met een duidelijke identiteit en imago, waar bezoekers, verblijvers, bewoners en mensen die er werken zich prettig voelen, doordat het verhaal klopt, de plekken logisch afgebakend en met elkaar verbonden en verweven zijn en het inrichtingsniveau zodanig is dat het als een maatpak past, goed voelt, klopt. Dat begint bij het goed ‘vertellen’ van het verhaal. De ‘rode draad’ van centrum Geldrop is dan ook: (ver)weven. 

Horecaplein Geldrop</br/>Het horecaplein in Geldrop doet zijn naam steeds meer eer aan.

Horecaplein Geldrop
Het horecaplein in Geldrop doet zijn naam steeds meer eer aan.

 

Vertel ook jouw verhaal over het textielverleden!
Heb jij nog herinneringen aan het textielverleden van Geldrop of Mierlo? Of heb je nog foto's of documenten ervan in die oude doos op zolder. Laat het ons weten en wij delen ook jouw verhaal of afbeelding.
Vertel hier je verhaal en/of upload afbeeldingen >

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x