Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

Textiel Wandelroute

Loop de fraaie textielroute in en rond het centrum van Geldrop. Deze boeiende route loopt langs acht belangrijke textiellocaties in Geldrop. Deze locaties zijn herkenbaar aan prachtig vormgegeven zuilen, ontworpen door Dirk Smit en Bas Koreman. Zij zijn hierbij geïnspireerd geraakt door oud-spinner Piet Stoop. Hij vertelde enthousiast over de spreekwoorden die een relatie hebben met textiel en weven. Zo is iedere zuil uniek met een spreekwoord uit de textielindustrie wat van toepassing is op de plek waar de zuil staat. Ook lees je op iedere zuil een kort verhaaltje over de ‘textiellocatie’ en een QR-code. Scan de code via jouw mobiele telefoon en lees op locatie meer over onze textielgeschiedenis. Je kunt het Verweven magazine natuurlijk ook thuis bekijken. 

De zuil bij Villa van Van Agt aan het Bogardeind

De zuil bij Villa van Van Agt aan het Bogardeind

Textielroute beschrijving

De textielroute start in het Weverijmuseum en loopt langs de Dommel richting de Helze. Vanuit die locatie waar vroeger Pessers zat, gaat de route richting de Korte Kerkstraat om daarna via de Stationsstraat naar de Parallelweg te gaan. Hierna loopt u richting Villa van Van Agt aan het Bogardeind en de Langstraat om van daaruit te eindigen op de Heuvel. Alle zuilen zijn uniek en vertellen via een gezegde een verhaal over die textiellocatie. 

DOWNLOAD DE TEXTIELROUTE >

 
Hieronder alvast een voorproefje!

Piet Stoop: ‘hedde kwaai garen, dan hedde kwaai doek
“Als leerling monteur ging ik bij Jansen de Wit in Geldrop aan de slag. Dat was een spinnerij. Daar werd het garen voor het weven gemaakt, de ‘voorbereiding’ zoals je dat zegt. Mijn hart ligt nog steeds bij de spinnerij. Strijkgaren en kamgaren, meer garens werden er niet gemaakt. Een wever begrijpt niet dat een spinner eerste klas garen moet leveren: ‘hedde kwaai garen, dan hedde kwaai doek!’ De spinnerijmachines van de ‘voorbereiding’ in het weverijmuseum horen bij mij. Zo voelt dat.”

Zuil aan de Textielroute op de Heuvel

Zuil aan de Textielroute op de Heuvel

Video impressie straten textielroute

Vertel ook jouw verhaal over het textielverleden!
Heb jij nog herinneringen aan het textielverleden van Geldrop of Mierlo? Of heb je nog foto's of documenten ervan in die oude doos op zolder. Laat het ons weten en wij delen ook jouw verhaal of afbeelding.
Vertel hier je verhaal en/of upload afbeeldingen >

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x