Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

De tramremise, kazerne en het oude raadhuis van Geldrop

Het raaduis

Hotel Nijver ( Heuvel 1a): Dit hotel is nu gevestigd op de bovenverdieping van Kaffee Peijnenburg. Dit was het voormalige raadhuis met daarnaast de tramremise en daarna werd het een brandweerkazerne. Aan de linkerzijde staat de fabrikeurswoning van de firma Van den Heuvel uit 1892. In 1870 gaf burgemeester Wilhemus Knaapen de opdracht om een nieuw raadhuis te laten bouwen. Deze moest komen te staan op de hoek van de Heuvel met de Hofstraat. In 1871 was het nieuwe raadhuis klaar.

De Heuvel, Geldrop

De Heuvel, Geldrop

De tramremise en de brandweerkazerne

In Geldrop werden vanaf 1 oktober 1947 de politie en brandweer onderdeel van de gemeente en werd de burgemeester hoofd van beide. Vanaf 1969 was de politie gevestigd in een pand op de hoek van de Wiekslag, wat tegenwoordig Laan der Vier Heemskinderen heet. Ook de brandweer kreeg in 1975 een nieuw gebouw, gelegen aan de Laan der Vier Heemskinderen. Daarvoor was de kazerne gelegen aan de Heuvel. In dit pand heeft ook het kantoor van de tramwegmaatschappij Eindhoven- Geldrop gezeten. In 1906 werd er naast dit kantoor een wachtlokaal gebouwd voor de tramreizigers. Hier zit nu Kaffee Peijnenburg. 

Kaffee Peijnenburg/ Hotel Nijver, 1900

Kaffee Peijnenburg/ Hotel Nijver, 1900

Vertel ook jouw verhaal over het textielverleden!
Heb jij nog herinneringen aan het textielverleden van Geldrop of Mierlo? Of heb je nog foto's of documenten ervan in die oude doos op zolder. Laat het ons weten en wij delen ook jouw verhaal of afbeelding.
Vertel hier je verhaal en/of upload afbeeldingen >

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x