1650 - Laekenhandel in Herberg de Swaen

De aanwezigheid van heide en gras en dus schapen zorgden voor de productie van wol door thuiswevers.  Begin 1600 maakten de thuiswevers in en rond Geldrop-Mierlo prima ‘laekens’. De Heuvel was de plek voor de laekenhandel.

Begin 1600 maakten de thuiswevers in en rond Geldrop-Mierlo prima ‘laekens’. Laekenhandelaar Adriaen Amant de Laure had rond 1650 hij meer dan 60 handwevers voor zich werken. Adriaen was dan een rijk en belangrijk man. Hij bezat Herberg de Swaen - een van de oudste herbergen van Geldrop en centrale plek plek voor de laekenhandel.

Ook was Adriaen Amant ‘President-Schepen’, dit betekent dat hij rechter en stads-bestuurder was. Het voordeel van President-Schepen zijn is dat je elk strafproces wint, hier een voorbeeld van 1 september 1658: Aan een grote ronde tafel midden in de herberg zit Adriaen bier te drinken en te praten over de lage prijzen voor wol en geweven stoffen. Dan komt plotseling de Leidse koopman Ennis van Hooghte binnen. Wanneer hij hem ziet springt Adriaen op en roept: “Van jou krijg ik nog geld, jij koopt maar en betaalt nooit. Maar nu is het genoeg schavuit die je bent, nu zul je betalen!” Ennis schreeuwt terug: “Jij liegbeest, van mij krijg jij niks. Ik heb allang betaald, zelfs veel te veel voor de rommel die jij verkoopt.” Adriaen loopt naar hem toe en geeft Ennis een duw, waardoor hij op de grond valt. Dan zijn er volgens getuige Jan Dibbits: Voortgaande slaghen geweest en worden er allerlei dinghen gegooid tot stoelen toe. Naar aanleiding van dit “handgemeen” komt het tot een rechtszaak. Die natuurlijk gewonnen wordt door Adriaen Amant de Laure.

Heuvel 23, is sinds 1910 dit oude heerenhuys gevestigd. Enkele eeuwen daarvoor stond op dezelfde plek “Herberg De Swaen.” Op een korte onderbreking na is er op dit adres al eeuwenlang ruimte voor gastvrijheid en gemoedelijkheid. Met ingang van 01-01-2016 is de naam veranderd van ’t Groen Koffiehuis in Heerenhuys23.